Zdravi i slasni recepti za blistavu kožu

Koža koja zrači zdravljem, energija koja vas pokreće kroz dan, imunitet koji vas čuva i osjećaj unutarnje ravnoteže - sve to počinje na vašem tanjuru!

Kuharica je osmišljena kako bi vas potakla na stvaranje zdravih navika,
koje uključuju hranjive namirnice i kvalitetnu suplementaciju kože te je prilagođena užurbanom načinu života. Svaki recept podržava vašu probavu, osnažuje imunosni sustav i pomaže vam zablistati – iznutra prema van.

DORUČAK S ANTIOKSIDANSIMA KOJI POMLAĐUJU

Beauty smoothie s malinama i kokosom

Ovaj doručak obiluje vitaminom C (ribizli i maline) koji je ključan za sintezu kolagena i zdravlje kože. Sadrži također vitamin E, snažan antioksidans iz badema i kokosa.

Sastojci:

  • 1 šalica svježih malina (bogatih
    antioksidansima za zdravlje kože)
  • 1/2 banane (za kremastu teksturu i kalij)
  • 1/2 šalice kokosova mlijeka
  • žlica chia sjemenki (kao izvor omega-3 i za hidrataciju)
  • 1 žlica grčkog jogurta (za dodatne proteine i probiotike)
  • Preljev: listići badema i kokosa


Nutritivne vrijednosti (približno):

  • Kalorije: 358 kcal | Ugljikohidrati: 46 g | Proteini: 8 g

DORUČAK ZA DUGOTRAJNU SITOST I ZAŠTITU KOŽE OD STRESA

Odležane zobene pahuljice s borovnicama, bananom i lješnjacima

Borovnice i lješnjaci sadrže antioksidanse i vitamin E koji štite kožu od oksidativnog stresa. Lješnjaci pružaju zdrave masnoće koje podržavaju hidrataciju kože. Zobene pahuljice održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, što može pomoći u prevenciji akni te osigurava dugotrajan osjećaj sitosti.

Sastojci:

  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice bademova ili kokosova
    mlijeka
  • 1/2 narezane banane
  • 1/4 šalice svježih borovnica (bogatih antioksidansima)
  • 1 žlica nasjeckanih lješnjaka (za dodatne zdrave masnoće i vitamin E)
  • 1 žličica meda ili javorova sirupa za prirodnu slatkoću

    Priprema: u staklenku ili prijenosnu posudu dodajte zobene pahuljice i prelijte ih mlijekom. Dodajte narezanu bananu i
    borovnice. Po vrhu pospite nasjeckane lješnjake i dodajte žličicu meda ili javorova sirupa. Zatvorite posudu i ostavite u hladnjaku preko noći. Vaš je doručak spreman za
    konzumaciju ili za ponijeti na
    posao.

    Nutritivne vrijednosti (približno):
    Kalorije: 310 kcal | Ugljikohidrati: 45 g | Proteini: 7 g | Masti: 12 g |
    Vlakna: 8 g

ZDRAVE MASNOĆE UZ DORUČAK

Skin glow tost s lososom i avokadom

Avokado i losos sadrže mononezasićene i omega-3 masne kiseline koje održavaju hidrataciju kože i djeluju protuupalno. Špinat i rikula obiluju vitaminima A i C, ključnima za regeneraciju kože i zaštitu od slobodnih radikala. Heljdin kruh i avokado pomažu održati zdravu probavu i stabilizirati šećer u krvi, što pridonosi zdravijem izgledu kože.

Sastojci:

  • 1 kriška heljdina kruha (bogat vlaknima i bez glutena)
  • 1/2 avokada
  • 50 g dimljenog lososa (za proteine i omega-3 masne kiseline)
  • Šaka mladog špinata ili rikule za svježinu i dodatne vitamine
  • Prstohvat svježe mljevenog crnog papra i nekoliko kapi limunova soka

    Priprema: heljdin kruh tostirajte, a
    zatim premažite zgnječenim avokadom. Na avokado položite dimljeni losos, mladi špinat ili rikulu. Dodajte prstohvat crnog papra i nekoliko kapi limunova soka za dodatnu svježinu.


Nutritivne vrijednosti (približno):
Kalorije: 265 kcal | Ugljikohidrati: 16 g | Proteini: 12 g | Masti: 19 g |
Vlakna: 7 g

RUČAK ZA PROIZVODNJU KOLAGENA I ELASTINA

Vege tortilja s humusom, povrćem i sjemenkama bundeve

(Veganski ručak) - avokado možemo zamijeniti ABC sirom

Povrće poput paprike i mrkve bogato je vitaminom C, važnim za sintezu kolagena. Zdrave masti iz avokada i sjemenki bundeve podržavaju elastičnost i hidrataciju kože. Vlakna iz hummusa i povrća pomažu zdravoj probavi i dugotrajnom osjećaju sitosti.

Sastojci:

  • integralna tortilja
  • žlice hummusa (bogat vlaknima i proteinima)
  • 1/4 narezanog avokada
  • 1/4 crvene paprike narezane na trakice
  • 1/4 krastavca narezanog na trakice
  • 1 manja mrkva narezana na trakice
  • žlica sjemenki bundeve (za dodatne zdrave masti i cink)


Nutritivne vrijednosti (približno):
Kalorije: 265 kcal | Ugljikohidrati: 16 g | Proteini: 12 g | Masti: 19 g |
Vlakna: 7 g

RUČAK ZA JAČANJE KOŽE I STABILNU ENERGIJU TIJEKOM DANA

Dugina salata s rižinim rezancima i lososom

(s opcijom zamjene lososa piletinom)

Losos pruža omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno i podržavaju zdravlje kože. Ako koristite piletinu, obrok će i dalje biti bogat proteinima koji podržavaju mišićnu masu. Povrće kao što su paprika, mrkva i ljubičasti kupus, bogato je antioksidansima, vitaminom C i beta-karotenom koji potiču zdravlje kože.

Sastojci:

  • 80 g dimljenog lososa ili kuhane
    piletine narezane na trakice
  • 50 g rižinih rezanaca skuhanih i ocijeđenih
  • 1/2 crvene paprike narezane na tanke trakice
  • 1 naribana manja mrkva
  • 1/4 krastavca narezanog na tanke trakice
  • 1/4 ljubičastog, tanko narezanog kupusa šaka svježeg mladog špinata ili rikule
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • Preljev: 1 žlica sojina umaka, 1 žličica sezamova ulja, sok limuna ili limete, prstohvat soli i papra


Priprema: skuhajte rižine rezance prema uputama na pakiranju, zatim ih ocijedite i pustite da se ohlade. U prijenosnu posudu složite rezance, dimljeni losos ili kuhanu piletinu te narezano povrće – crvenu papriku, mrkvu, krastavac, kupus i mladi špinat ili rikulu. Na vrh dodajte sjemenke sezama. Pomiješajte sastojke za umak (sojin umak, sezamovo ulje i limunov sok) i prelijte preko salate. Zatvorite posudu – hladna salata spremna je kao obrok za posao.

Nutritivne vrijednosti (približno):
Kalorije: 390 kcal | Ugljikohidrati: 45 g | Proteini: 20 g | Masti: 13 g |
Vlakna: 8 g

TOFU KAO VRIJEDAN IZVOR BILJNIH PROTEINA ZA RUČAK

Beauty šarena povrtna salata s dimljenim tofuom

Ova povrtna salata s dimljenim tofuom bogata je biljnim proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama, što je čini savršenim izborom za lagani i hranjivi ručak na poslu.

Sastojci:

  • 75 g dimljenog tofua narezanog
    na kockice
  • 75 g kuhanog graha iz konzerve, ocijeđenog i ispranog (dm Bio),
  • 50 g kuhanog slanutka iz
    konzerve, ocijeđenog i ispranog
  • 50 g kukuruza iz konzerve
  • 1/4 crvene paprike narezane na trakice
  • 1 mala naribana mrkva
  • 1/4 krastavca narezanog na kockice
  • šaka mladog špinata ili rikule za svježinu
  • Preljev: 1 žličica maslinova ulja, nekoliko kapi jabučnog octa ili limunova soka, prstohvat soli i papra

Priprema: u prijenosnu posudu stavite dimljeni tofu, grah, slanutak i kukuruz. Dodajte narezanu papriku, naribanu mrkvu, krastavac i špinat ili rikulu. Prelijte maslinovim uljem, dodajte jabučni ocat ili limunov sok te začinite solju i paprom po želji. Zatvorite posudu i konzumirajte hladnu salatu kad ogladnite.

Nutritivne vrijednosti (približno):
Kalorije: 350 kcal | Ugljikohidrati: 40 g | Proteini: 15 g | Masti: 12 g |
Vlakna: 10 g