Hrana bogata omega masnim kiselinama i njihove dobrobiti za kožu

Novija istraživanja pokazuju da je prehranom sve teže unijeti dovoljno omega masnih kiselina u organizam.

Niske razine omega-3 i omega-6 povezuju se, među ostalim, s promjenama na koži kao što su crvenilo, upala i suhoća, ali i umorom te oslabljenom funkcijom živčanog sustava. Dobra je vijest da razinu ovih za organizam esencijalnih kiselina možemo povećati konzumiranjem namirnica poput masne ribe, sjemenki i orašastih plodova, kao i kvalitetnom suplementacijom.

Stručnjaci za njegu kože otkrivaju koji su najbolji prehrambeni izvori omega te kako osigurati njihov dovoljan unos.


Prednosti konzumacije omega masnih kiselina

Omega masne kiseline pružaju organizmu brojne zdravstvene dobrobiti. Istraživanja su pokazala kako mogu potaknuti rast kose te smanjiti njezin gubitak jer pružaju esencijalne proteine i hranjive tvari folikulama kose i kože.

Također iznimno povoljno utječu na epidermu: zahvaljujući protuupalnim i fotozaštitnim svojstvima blagotvorne su za stanja poput akni, crvenila, suhoće i svrbeža. 


Pravilan omjer je važan

 

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina iznosi između 1,1 i 1,6 grama. Iznimno je važno ne poremetiti omjer omega-3 i omega-6. Naime, pretjeran unos omega-6 može spriječiti apsorpciju omega-3 – budući da obje skupine kiselina trebaju iste enzime da bi se u organizmu pretvorile u korisne oblike.

Masna riba

 

Riba je izvrstan izvor omega-3 nezasićenih masnoća. Osim toga, bogata je vitaminom D te se smatra korisnom za zdravlje mozga i poboljšanje kvalitete sna.

Omega masne kiseline prisutne su u masnoj ribi poput srdele, skuše, inćuna, haringe i lososa.

 

SMASH je engleski akronim za ribe najbogatije omega-3 masnim kiselinama: salmon (losos), mackerel (skuša), anchovies (inćuni), sardines (srdele) i herring (haringa). Osim omegama, plava je riba bogata i selenom – esencijalnim mineralom za zdravlje kose, kože i noktiju.


Soja

 

SSoja je vrijedan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina te odličan izvor vlakana. Zbog visokog udjela proteina proizvodi od soje – kao što su tofu, sojino mlijeko, umak i tempeh – izvrsna su alternativa mesu u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.


Chia i lanene sjemenke

 

Obje vrste bogate su omega masnim kiselinama te pomažu u probavi. Lanene sjemenke sadrže visoke razine omega-3 masnih kiselina, dok chia obiluje antioksidansima, vitaminima i omega-3 masnim kiselinama koje pozitivno utječu na cjelokupno zdravlje.

Jednostavan način da ih uključite u prehranu jest dodavanje u zobenu kašu, jogurt, salate ili smoothieje.

 

Orasi

 

Osim što su bogati vlaknima i hranjivim tvarima, orasi su odličan izvor omega. Uz to, obiljem antioksidansa pomažu u borbi protiv slobodnih radikala – spojeva koji razgrađuju kolagen u koži i mogu negativno utjecati na njezin izgled.

Orasi su korisni i za probavu – ključan faktor za blistav ten. Bogat su izvor bakra, mangana i vitamina E, a jednostavno ih možete uključiti u prehranu: grickajući ih tijekom dana ili dodajući u salate, zobenu kašu i jogurt.

Povratak na blog